Numărul de atacuri lansate de hackeri asupra telefoanelor mobile şi asupra tabletelor a crescut în 2011, la nivel mondial, cu 4.500%, faţă de anul anterior, a declarat marţi Andrei Petruş, product manager al companiei de soluţii antivirus Bitdefender, în cadrul unei conferinţe privind criminalitatea financiară şi informatică, organizată de Banca Naţională a României (BNR). "Pe primul loc în top, ca zonă de pericol pentru viitor, se află zona terminalelor mobile", susţine el.
Întrebat de gândul cât de vulnerabili sunt utilizatorii de internet din România în faţa unor atacuri informatice, Dan Bulucea, director general Google România, a precizat că "nu sunt mai vulnerabili decât alţii, chiar din contră". În opinia sa internetul trebuie privit ca "o sursă de produse foarte valoroase" cu toate că el face posibilă apariţia unor fraude de tip phishing (sustragerea unor date personale cu ajutorul unui site care copiază o pagină web de încredere) sau malware (instalarea unor elemente pe computerul utilizatorului care permit ca acesta să fie accesat de altcineva).
Bariera lingvistică a făcut ca de multe ori românii să fie mai feriţi de atacurile de tip phishing lansate de persoanele rău intenţionate către o listă amplă de adrese de e-mail, crede şi Petruş. "Atributul acestor atacuri este că ele nu sunt targetate către A, B sau C, ci sunt trimise către toate contactele de care dispun criminalii informatici. Având în vedere că 99% dintre mesaje sunt în limba enegleză, acestea nu sunt la fel de eficiente", a declarat el pentru gândul.
Cu toate acestea, unele atacuri informatice de tip phishing au vizat clienţii mai multor bănci din România către care s-a trimis un mesaj în limba română prin care erau informaţi că trebuie să-şi actualizeze datele personale. "A fost vorba de pagini în limba română, dar s-a acţionat destul de prompt pentru a închide acele site-ur