Economia Germaniei a devansat atât de mult restul economiilor din zona euro încât, dacă ar fi o întrecere de atletism, spectatorii și-ar pune întrebarea dacă aceasta nu le va mai depăși cu încă un tur.
Revista „the Week” a publicat un articol extrem de informativ cu privire la piața muncii din Germania, piață care este concentrată pe crearea de mini-slujbe, precum și despre impactul acestora asupra economiei germane. În timp ce șomajul din zona euro se află la rata record de 10,7%, rata șomajului în Germania se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, 6,7%. Exporturile și producția se află la nivele la care vecinii europeni pot doar să viseze.
Succesul german se bazează în parte pe slăbiciunea monedei unice, aceasta pierzând 15% din valoare față de dolarul american. Cu cât euro este mai slab, cu atât exporturile europene sunt mai ieftine, iar Germania a profitat din plin – doar în 2011, surplusul comercial al Germaniei s-a situat la 158 de miliarde de euro. Totuși, originile succesului german se bazează mai ales pe reforma majoră a economiei implementată acum 10 ani. În timp ce celelalte țări europene au relaxat reglementările economice, Germania și le-a făcut și mai stringente.
Reforma germană
La începutul deceniului trecut și la doar 10 ani de la reunificare, Germania era privită drept bolnavul Europei. Rata șomajului atinsese 10,5% în 2003, moment în care Gerhard Schroder, cancelarul de-atunci al Germaniei, i-a cerut lui Peter Hartz, șeful departamentului de resurse umane de la Volkswagen, să examineze piața germană a muncii. Hartz a identificat problemele și a propus, drept soluție, încurajarea „mini-slujbelor”. Doar patru ani mai târziu, 10 milioane de germani aveau o mini-slujbă, 7 milioane depinzând de acestea ca singura lor sursă de venit.
Avantajele mini-slujbelor
Ideea din spatele mini-slujbelor era încura