La un an de la cel mai mare scandal de corupţie din ultimii ani din Parlamentul European (PE) „Mită contra legi" - în care a fost implicat europarlamentarul român Adrian Severin, nu s-a ajuns la un verdict.
Trei europarlamentari au fost filmaţi de jurnalişti de investigaţie britanici de la „The Sunday Times" care s-au dat drept lobby-işti, în timp ce acceptau sume de zeci mii de euro ca să schimbe legi europene. Doi dintre europarlamentarii implicaţi în scandal, austriacul Ernst Strasser şi slovenul Zoran Thaler au demisionat imediat din Parlamentul European şi au renunţat imediat după investigaţia jurnaliştilor englezi la toate funcţiile şi privilegiile pe care le aveau în posturile de la Bruxelles.
Euroalesul Adrian Severin însă rezistă. A refuzat să demisioneze din PE, dar a fost izolat politic. El lucrează în continuare la Bruxelles, pe aceleaşi salariu, cu aceleaşi diurne, cu aceleaşi beneficii.
PE vrea să ştie dacă îi mai ţine biroul sigilat
Oficiul European de Luptă Antifraudă a precizat, pentru „Adevărul Europa", că rezultatele investigaţiilor făcute la Bruxelles în cazul lui Severin au fost trimise la DNA Bucureşti şi că depinde doar de autorităţile române să ajungă la un verdict. Din iulie 2011, când procurorii anticorupţie au anunţat punerea sub acuzare a lui Severin pentru luare de mită şi trafic de influenţă, anchetatorii nu au ajuns la nicio concluzie. „Parlamentul European nu are nicio putere de a investiga. Orice acţiune juridică în privinţa domnului Adrian Severin depinde acum de autorităţile din România.
Ele au fost rugate să informeze PE în legătură cu orice schimbare sau evoluţie legată de această anchetă", a declarat pentru „Adevărul" Marjory van den Broeke, purtător de cuvânt al PE. Parlamentul European a mai cerut DNA să precizeze dacă fostul birou al lui Adrian Severin mai trebuie să rămână sigilat