Liberalii sunt pe punctul de a deveni principalii perdanţi ai felului în care s-au împărţit locurile pe listele comune în USL: paritatea a fost anulată, făcând din PSD principalul beneficiar. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
PSD şi-a păstrat prima şansă la nivelul preşedinţiilor de CJ-uri şi primării reşedinţă de judeţ deja deţinute, mai ales în Muntenia şi Moldova.
Ba mai mult are oportunitatea să-şi depăşească scorul de acum patru ani la alegerile din 10 iunie, mai ales că de mult-vânturatul principiu al parităţii candidaturilor s-a cam ales praful.
Ce au luat liberalii
Din 41 de judeţe, liberalii vor avea candidaţi la 18 şefii de CJ-uri. Dintre acestea în multe dintre ele liberalii au şanse mici. De exemplu, în patru dintre acestea - Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare - şansele sunt zero, zonele fiind dominate de UDMR.
PSD a obţinut nominalizarea candidaţilor la şefia CJ în 22 de judeţe, iar conservatorii, după multe şicanări din partea colegilor de alianţă, au reuşit să ţină cu dinţii de candidatura la şefia CJ Maramureş.
Mai mult simbolic, pentru prestigiu, PC a mai obţinut din partea PNL candidaturile fără şanse serioase la patru primării reşedinţă de judeţ: la Arad, prin Lia Ardelean, numită pe ultima sută de metri, Hunedoara, Neamţ şi Sibiu.
La nivelul primăriilor capitală de judeţ, liberalii stau şi mai prost: au doar 14 candidaţi în ţară, inclusiv cu locul smuls conservatorilor pentru scaunul de edil al Târgoviştei.
Trocuri pe ultima sută
Crin Antonescu a încercat să mai îndulcească amărăciunea lui Ponta pentru cedarea candidaturii la şefia CJ Buzău, prin instalarea unui social-democrat în cursa pentru primăria oraşului său natal, Tulcea.
"Bunăvoinţa" de ultim moment a liderului PNL nu înseamnă însă şi o garanţie că PSD Buzău îl va sprijini pe