Sarkozy a renunţat la sprijinul cancelarului german în campanie, pronosticurile în privinţa primilor doi clasaţi s-au inversat, extrema-stângă creşte brusc.
Cu o lună înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, campania electorală din Franţa a fost suspendată pentru câteva zile în urma atacului armat de la o şcoală evreiască din Toulouse, soldat cu patru morţi, dintre care trei copii. Presa franceză a salutat unitatea naţională de care au dat dovadă candidaţii şi le-a cerut acestora să nu se folosească de atac pentru a câştiga voturi. Este totuşi puţin probabil ca în săptămânile următoare să nu se bată monedă pe securitate, tema favorită a actualului preşedinte, care vizează un nou mandat la Palatul Elysée.
Campania electorală din Franţa se dovedeşte a fi dinamică şi, din anumite puncte de vedere, surprinzătoare. Fiecare candidat încearcă să atragă de partea sa susţinători ai rivalilor şi, în funcţie de impactul mesajelor transmise, îşi adaptează sau chiar îşi schimbă strategia electorală. Pentru Palatul Elysée se duce un război declarativ pe viaţă şi pe moarte, iar victime nu cad doar politicieni francezi.
O relaţie destrămată
Cancelarul german, Angela Merkel, care a fost vreme de luni bune principalul aliat al actualului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost trecută de acesta pe linie moartă. Relaţia dintre Merkel şi Sarkozy, percepuţi drept un inseparabil duo politic al zonei euro („Merkozy"), pare să se îndrepte spre un final nefericit.
Cancelarul german s-a supărat foc pe preşedintele francez pentru că nu mai are nevoie de ajutorul său pentru a fi reales în funcţia de preşedinte, scrie publicaţia germană „Der Spiegel". După ce Merkel a fost de acord să apară alături de el în campanie, Sarkozy s-a răzgândit. Iar cancelarului german nu-i pică tocmai bine. A făcut eforturi serioase pentru Sarkozy, ames