Legiunea a XIII-a Gemina va reveni la viaţă în Alba Iulia. Acesta este un proiect iniţiat de istoricii de la Muzeul Naţional al Unirii şi câştigat de curând. Ideea proiectului este achiziţionarea a 14 costume de soldaţi – centurion, tribun, purtător al stindardului de luptă -, pentru compunerea unei Gărzi Romane veritabile. Pentru recrutarea membrilor gărzii se va face o selecţie riguroasă, pe criterii fizice şi culturale.
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a câstigat de curând proiectul “Ţinutele istoriei II. Garda Romană de la Apulum”. Valoarea finanţării este de 57.617 lei, bani proveniţi de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Aceşti bani, la care se va adăuga contribuţia proprie a Muzeului şi a partenerilor săi, vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de costume romane pentru instalarea unei Gărzi Romane la Alba Iulia, compusă din 14 membri: soldaţi, centurion, tribun şi purtător al stindardului de luptă.
Proiectul este coordonat de istoricul dr. Tudor Roşu, împreună cu istoricii şi arheologii dr. Liviu Zgârciu, dr. George Bounegru, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu şi Rareş Diodiu, sociolog. Trei dintre aceştia, Tudor Roşu, Radu Ota şi Liviu Zgârciu, au prezentat proiectul, marţi, într-o conferinţă de presă, subliniind importanţa sa pentru punerea în valoare a patrimoniului bogat al oraşului Alba Iulia.
“Noi ne propunem realizarea unor costumaţii pentru o legiune romană, un grup de 14 soldaţi. Vom căuta voluntari care să îmbrace aceste costume şi care să funcţioneze ca o veritabilă gardă, pe modelul Legiunii XIII Gemina, care a fiinţat la Apulum în secolele II-III. Istoria romană a oraşului trebuie pusă în evidenţă”, a explicat istoricul Tudor Roşu.
Membrii Legiunii XIII Gemina vor fi selectaţi după criteriile riguroase ale armatei romane: înălţime minimă de 1,74 cm, vârsta minimă de 18 ani, abilităţi fizice şi cunoştinţe de isto