Cum intri pe strada Lipscani, de pe bulevardul I.C. Bratianu, imediat pe stanga, te intampina Hanul Gabroveni sau mai bine zis ruinele acestuia.
Hanul Gabroveni a fost inclus pe lista monumentelor cu valoare istorica in anul 1992. Prima atestare in documente a acestui han dateaza din 1739.
Zeci de ani, Hanul Gabroveni, odinioara mandria Lipscanilor, a fost WC public si adapost pentru oamenii strazii. A fost si loc de manifestare artistica pentru pasionatii de grafitti.
Acum este inconjurat cu schele si, in urma unui proiect realizat de Centrul de proiecte culturale al Primariei Capitalei, in colaborare cu Ministerul Culturii, va fi restaurat pana la finalul lui 2014.
"Hanul Gabroveni va deveni un centru cultural european, va fi un alt sediu al Centrului de proiecte culturale ARCUB. Pe terenul viran de langa el vom construi o sala de spectacole, spatii de birouri, sali de conferinte", a declarat, pentru Ziare.com, Mihaela Paun, directorul Centrului de proiecte culturale al Primariei Capitalei (ARCUB).
Proiectul va fi gata in 24 de luni de la momentul incheierii contractului cu Aedificia Carpati SA, firma care a castigat licitatia pentru restaurare, ceea ce inseamna undeva spre sfarsitul anului 2014.
Foto: www.hanulgabroveni.ro
"Hanul isi va pastra, in mare, fatada, boltile si elementele arhitecturale cele mai valoroase, dar nu va fi indentic, din simplul motiv ca nu va avea aceeasi utilitate.
Din studiile istorice rezulta ca acolo era un pasaj comercial, ceea ce inseamna ca avea incaperi micute, unde negustorii isi tineau marfa, si spatii de cazare. Spatiile vor fi remodelate cu totul altfel, cel putin in zona veche, unde conteaza ceea ce am gasit.
Vom pastra insa ideea de pasaj, adica va exista o trecere intre Lipscani si Gabroveni si invers,