Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate va creşte cu două-trei sute de milioane de euro, după introducerea reţetei electronice, din vara acestui an, mai precis de la 1 iunie. CNAS a obţinut fonduri europene, echivalentul a 40 de milioane de lei, pentru a permite aplicarea acestui sistem de prescriere on-line de medicamente, care va funcţiona o perioadă în paralel cu cel actual.
Principalul avantaj al introducerii reţetelor electronice va fi că fraudele vor fi drastic limitate. În prezent, aproape 36% din fondurile destinate sistemului sanitar se duc în medicamente şi era firesc ca fraudele permise de actualul sistem de prescriere să fie de ordinul sutelor de milioane de euro.
Concret, consumul de medicamente a crescut de la 2,7 miliarde de lei noi în 2006, la 6,5 miliarde în 2011, însă şi fraudele au crescut proporţional. Prin introducerea reţetei electronice de la 1 iunie şi a cardurilor electronice de sănătate, de la 1 august, se va crea o adevărată platformă informatică a asigurărilor de sănătate, pe care vor putea fi urmărite toate tranzacţiile cu banii asiguraţilor, explică preşedintele CNAS Lucian Duţă.
“Subliniez că rolul CNAS este în primul rând acela de a fi un bun administrator, iar pentru a ne îmbunătăţi activitatea şi a lua decizii corecte şi la timp, avem nevoie de informaţii exacte şi de sisteme care să asigure transparenţa şi să prevină erorile şi mai ales fraudele. Astăzi, nu mai vorbim doar despre un sistem, sistemul informatic unic, ci despre o platformă integrată complexă. Beneficiile principale ale acestei platforme sunt: administrarea informatică unitară şi managementul deciziilor, performanţa în acordarea serviciilor, facilitatea raportării şi decontării serviciilor medicale, monitorizare şi mai ales control asupra utilizării fondurilor”, a declarat Lucian Duţă.
La rândul său, preşedintele Federaţiei Patron