O grupare formată din hoţi, poliţişti şi agenţi de pază, care opera în Portul Constanţa, a fost destructurată ieri de poliţiştii de la Direcţia Generală Anticorupţie şi de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Aceştia au efectuat ieri peste 15 percheziţii în locaţii din judeţele Constanţa şi Tulcea. Sunt cercetate în total 57 de persoane, dintre care 40 de hoţi şi 12 poliţişti. Aceştia din urmă au fost reţinuţi de lucrătorii DGA, fiind acuzaţi de fapte de corupţie, respectiv abuz în serviciu şi luare de mită.
Poliţiştii, antemergători pentru infractori
Potrivit procurorului de caz, Teodor Niţă, poliţiştii sunt acuzaţi că au sprijinit gruparea infracţională. „Portul Constanţa este o zonă sensibilă unde, din când în când, mai intră marfă. Aceşti indivizi o vămuiau şi, ca să poată scoate fie că-i fier vechi, fie că îngrăşăminte ori cereale, profitau de sprijinul nemijlocit acordat de agenţi de pază, pe anumite segmente, şi de lucrători de poliţie pe alte segmente de deplasare. Contra unor atenţii materiale permanente, se considerau îndreptăţiţi să fure de pe oriunde şi orice. Sunt supravegheaţi de peste patru luni de zile, tehnic", a precizat acesta.
Practic, poliţiştii se aflau în simbria infractorilor: primeau diferite sume de bani de la ei pentru a închide ochii la furturile comise. Astfel marfa era sustrasă şi transportată fără probleme. Nici poliţiştii, nici agenţii de pază ai unor firme private nu se implicau, fiind cumpăraţi de hoţi.
Mai mult decât atât, potrivit procurorilor, hoţii, care furau mărfuri din trenurile aflate pe raza Portului Constanţa, încărcau bunurile în dube cu complicitatea agenţilor de pază. Apoi, dubele erau însoţite de poliţişti, care mergeau înaintea lor şi îi escortau până la ieşirea din port. De acolo, erau preluaţi de alţi poliţişti. „Furau inteligent: unii aveau la dispoziţie sigilii de res