Reforma structurala a intreprinderilor nu poate fi substituita cu masuri secundare, de genul managementului privat sau vanzarea unor pachete minoritare de actiuni. Cadrul institutional trebuie schimbat. Guvernul Romaniei trebuie sa procedeze la liberalizarea pietelor, la reducerea pe cat posibil a monopolurilor si la schimbarea intregului sistem de management al privatizarii, care trebuie transferat unor operatori privati. Managementul de stat nu a dat rezultate. De asemenea, pentru o perioada de timp, statul trebuie sa procedeze la privatizarea intreprinderilor prin majorare de capital social (capital autorizat), utilizand fie oferta publica initiala, fie plasamentul privat cu transferul dreptului de control si management. Majorarea de capital este preferabila altor forme de vanzare, intrucat banii investitorilor intra in intreprinderi si le permite acestora sa se redreseze financiar. Actiunile nominative cu drept de vot emise de intreprinderi si pe care statul le detine in prezent trebuie pastrate pana cand intreprinderile emitente dobandesc o valoare de piata mai ridicata.
Prin urmare, in aceasta faza, scopul privatizarii este nu numai competitia, ci si salvarea unor intreprinderi, a capitalului lor uman, precum si a stocului de cunostinte, pentru a fi exploatate economic. (Studiul este aparut sub egida Institului Ordoliberal)
__Citeste prima parte a studiului aici_________
II.Cai de actiune
Pastrarea in portofoliul statului a intreprinderilor din industria de procesare, a unei parti din sectorul energetic (fara partea de monopol natural), sectorul industriei de aparare, industria de extractie a carbunelui si a intreprinderilor municipale anuleaza orice sansa de dezvoltare sau de redresare a acestor intreprinderi, producand pagube economiei nationale. Situatia este critica in cazul marilor intreprinderi ce au acumulat arierate fiscale si