Nicolae Timofti, noul preşedinte al Republicii Moldova, consideră că Unirea cu România ar putea fi decisă de tineri.
“Când sunt întrebat despre statalitate, explic că trebuie să respectăm Constituţia. Iar unirea nu este stipulată nici în Legea Fundamentală, nici în programul nostru de guvernare proeuropean. Însă viitorul acestei ţări (n.red. – R Moldova) aparţine urmaşilor noştri. Şi ei, dacă vor vrea să se unească cu România, ce-o să le putem face? Dacă vor vrea să se unească cu Ucraina sau cu Rusia, noi nu vom mai fi atunci în viaţă şi vor decide ei. Dar noi nu putem să ne pregătim copiii să gândească într-un fel anume, ci să fie liberi în gândire şi alegere”, a declarat Nicolae Timofti într-un interviu acordat ziarului Timpul de la Chişinău..
În ceea ce priveşte obligativitatea cetăţenilor Republicii Moldova de a cunoaşte limba română, Nicolae Timofti a spus: “Nu înţeleg cum un elev termină o şcoală din RM cu note de 10 la limba de stat şi la engleză, dar el cunoaşte numai engleza. Mătuşa Ileana, când se duce la medic, vorbeşte în limba mamei sau în engleză? Totul porneşte de la atitudinea Ministerului Educaţiei faţă de această problemă. Dacă eliberarea diplomelor pentru cei care nu doresc să ne înveţe limba ar fi interzisă, situaţia se va schimba. Orice persoană publică trebuie obligată să cunoască limba de stat. Dacă mamele noastre se duc la o instituţie de stat şi secretara le spune „Говорите на нормальном языке” (n.red. – “Vorbiti in limba normala” – expresie folosită de ruşii din R Moldova când se referă la limba lor) este o încălcare de lege”, a mai spus preşedintele ales al Republicii Moldova.
Nimeni n-are dreptul să mă acuze că vorbesc româna
Întrebat fiind de jurnalistul de la Timpul de ce, atunci când se referă la limba de stat, nu o numeşte limba română, Nicolae Timofti a răspuns: “Că-i română, că-i moldovenească, nu e caz