Boardul Fondului Monetar International (FMI) a avizat miercuri cea de-a patra evaluare a acordului de tip preventiv cu Romania, punand la dispozitia statului cea de-a cincea transa, de 505 milioane de euro, care ridica suma totala disponibila in caz de necesitate la aproximativ 2 miliarde de euro.
“Cea de-a patra evaluare a acordului si punerea la dispozitie a urmatoarei transe au fost abrobate in unanimitate de catre membrii Consiliului Director", a declarat agentiei Mediafax reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
"Acestia au avut aprecieri pozitive in ceea ce priveste masurile adoptate si angajamentul Guvernului. Recomandarile Consiliului Director s-au concentrat pe nevoia de a continua consolidarea fiscala, astfel incat deficitul bugetar pe baza ESA sa se incadreze la finele anului sub 3%, si pe accelerarea reformelor structurale", a mai spus Tanasescu.
Incepand cu acest an, acordul cu FMI cuprinde tinte privind deficitul bugetar atat in termeni cash, cat si ESA.
In luna martie a anului trecut, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI incheiata in 2009 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro (3,09 miliarde DST).
Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
O misiune comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) s-a aflat la Bucuresti in perioada 25 ianuarie - 5 februarie pentru cea de-a patra evaluare a acordului de precautie cu Romania.
Care sunt prioritatile Romaniei
Cresterea absorbtiei fondurilor europene si disciplina strica a cheltuielilor trebuie sa fie prioritati ale Romaniei, insotite de masuri suplimentare pentru reforma in secto