România își accelerează eforturile pentru a clasa ansamblul lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu pe lista patrimoniului mondial UNESCO. În acest sens s-a înscris și ceremonia consacrată marelui sculptor organizată la Ambasada României din Paris.
Vasile Damian, Paris
Cu această ocazie s-a prezentat o expoziție inedită de fotografii făcute în momentul fabricării și ridicării Coloanei Infinitului.
În preambulul expoziției am putut-o asculta pe Sorana Georgescu Gorjan, fiica inginerului Ștefan Georgescu Gorjan, cel care a colaborat cu Constantin Brâncuși la elaborarea și ridicarea Coloanei Infinitului.
Mare parte din imaginile inedite ale expoziției îi aparțineau de altfel.
În continuarea serii ICOMOS - Comitetul internațional al monumentelor și siturilor - România a semnat un protocol de parteneriat cu ICOMOS Franța.
Cu ocazia seratei Brâncuși de la Paris, Alain Seban, președintele centrului național de artă și cultură Georges Pompidou - sau altfel spus, centrul Beaubourg - a primit premiul Brâncuși.
Pentru români Brâncuși este un erou național, pentru noi francezii el este un erou al artei, unul dintre marile nume ale panteonului artelor universale.
Cred că trebuie spus că Brâncuși este la fel de important precum da Vinci sau Michelangelo.
Există o prietenie mare între Franța și România; aceasta din urmă este membră a francofoniei.
În acest context, Brâncuși este cea mai emblematică și mai vizibilă legătură între cele două țări.
Premiul Brâncuși acordat pentru prima dată lui Alain Seban a fost decizia lui Ovidiu Popescu.
Directorul centrului municipal Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, venit și el la Paris, ne spune de ce a făcut această alegere (audio) Vasile Damian
România își accelerează eforturile pentru a clasa ansamblul lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu pe lista pat