Băsescu: Petrom trebuie să ştie că din 2014 redevenţele în România nu vor fi mai mici decât în statele arabe
În Irak, Arabia Saudită şi Libia, nivelul acestora este cuprins între 80 şi 90 la sută din preţul ţiţeiului
Pârvan (CNPR): Toate redevenţele din România sunt vai de capul lor. Nu numai cele petroliere
Nivelul redevenţelor calculate în 2004 pentru compania Petrom, evaluate la preţul de-atunci al barilului, nu mai corespund deloc realităţii, ceea ce ar putea explica, în parte, profitul uriaş înregistrat de companie anul trecut. Potrivit datelor raportate de companie, în 2010, Petrom a plătit redevenţe de numai 600 milioane lei, în condiţiile unui profit de 2,19 miliarde lei obţinut în acelaşi an.
Anul trecut însă, în ciuda crizei financiare, compania a înregistrat un profit record, în creştere cu 72% faţă de anul precedent, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România, şi vânzări-record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).
Profitul uriaş al companiei petroliere, explicat şi de scumpirile succesive din ultimii doi ani ale preţurilor carburanţilor, ar putea proveni însă şi din nivelul infim al redevenţelor stabilite prin contractul de privatizare: potrivit art. 49 al Legii 238/2004 (Legea petrolului) titularii acordurilor petroliere sunt obligaţi la plata către bugetul de stat a unei redevenţe petroliere al cărei nivel este cuprins între 3,5 şi 13,5 la sută din valoarea producţiei brute extrase, pentru operaţiunile petroliere de exploatare a zăcămintelor petroliere şi 5% din valoarea veniturilor brute realizate din operaţiuni petroliere de transport şi tranzit al petrolului prin sistemele naţionale de transport al petrolului, precum şi din operaţiunile petroliere efectuate prin terminalele petroliere aflate în proprietatea publică a statului.
Deşi nivelu