Fotul director adjunct la Departamentul de informaţii Externe din România, Ion Mihai Pacepa, a lansat un mesaj de alertă, intitulat „Ţarul Putin", cu privire la realegerea lui Vladmir Putin la prezidenţialele care au avut loc anul acesta în Rusia.
„Adevărul" prezintă, într-un serial, analizele fiecărei părți din mesajul lui Pacepa: „Boris, capul sau demisia", „KGB îmi conduce țara", „Statul trebuie să fie acolo unde e nevoie de el, la fel şi libertatea", „Prieteni atunci, prieteni și-acum. Putin și terorismul", „Putin folosește intelectualii", „Vladimir Putin și americanii".
„Războiul rece este într-adevăr finalizat, dar spre deosebire de alte războaie nu s-a terminat cu un act de predare. Învățăm acum, pe calea cea grea, că fixațiile celui care pierde nu pot fi schimbate de la o zi la alta", a subliniat Pacepa.
„Înălţarea democratică la putere a fostului ofiţer de securitate Vladimir Putin a început, în 1999, cu o lovitură KGB. Pe 31 decembrie, primul preşedinte ales liber în Rusia, Boris Elţîn, a uimit lumea cu demisia sa", spune Pacepa în mesajul său.
Boris Elţîn la putere
Pacepa acuză serviciul KGB că ar fi stat în spatele demisiei lui Boris Elţîn.
„Înțeleg că trebuie să fac asta și că Rusia trebuie să intre în noul mileniu cu politicieni noi, cu fețe noi, cu oameni puternici, inteligenți și energici", a motivat. la momentul respectiv, președintele Elţîn.
Citeşte aici şi Ultimul mesaj al lui Pacepa despre Ţarul Putin
Fata preşedintelui Boris Elţîn, Tatiana Diacenko, contrazice ipoteza lui Pacepa. Tatiana Diacenko a făcut dezvăluiri privind munca lui Vladimir Putin alături de tatăl său, dar şi despre atitudinea lui Putin, în perioada în care era încă neconsacrat.
Diacenko pune sub semnul întrebării, pe blogul său, interpretarea anilor 90 dată de Vladimir Putin, dar nu şi prietenia dintre preşedinte şi prem