Guvernul Chinei a început să relaxeze ușor reglementările dure care-i afectează pe investitorii străini care doresc să investească pe bursa chinezească sau să facă alte investiții financiare.
Această măsură, care nu a fost anunțată public dar a fost dezvăluită de câțiva manageri de fonduri private, indică faptul că oficialii chinezi doresc să prevină fuga capitalului din țară, prăbușirea prețurilor de pe piața imobiliară, slăbirea bursei și, cel puțin temporar, deficitul comercial provocat de nota de plată usturătoare pentru importurile masive de țiței, anunță CNBC.
Citește mai multe despre problemele cu care se confruntă piața imobiliară din China
Află aici ce crede Christine Lagarde, directorul general al FMI despre prețul ridicat al petrolului
Aceste îngrijorări au început să contrabalanseze temerile guvernului chinez despre potențialul efect inflaționist al influxurilor de capital străin pe piața chinezească.
Dublarea plafonului de investiții
Directori executivi, vorbind pentru CNBC sub protecția anonimatului, au declarat că membrii ai Comisiei de reglementare a pieței titlurilor de valoare din China, în colaborare cu oficiali ai pieței valutare, i-au informat în cadrul convorbirilor telefonice de săptămâna trecătă că guvernul le va aproba cererile de a permite creșterea unor tipuri de investiții străine și chiar le va permite să își dubleze totalul investițiilor, ridicând limita de investiții străine de la 30 de miliarde de dolari la 60 de miliarde de dolari.
Cu toate că această creștere pare nesemnificativă în comparație cu valoarea combinată a burselor din Shanghai și Shenzen sau cu volumul comercial internațional al Chinei, creșterea limitei reprezintă un nou semnal că guvernul de la Beijing este îngrijorat de slăbiciunea continuă a monedei renminbi.
Totodată, permiterea unui influx de bani s