Tudor Vericeanu • Locatarii vor trebui sa scoata bani din buzunarele proprii daca vor ca blocurile lor sa fie izolate termic, intrucat doar 10 la suta dintre cererile depuse vor fi finantate anul acesta
Iesenii care traiesc la bloc au sanse din ce in ce mai mici ca finantarea pentru reabilitarea termica a locuintelor sa fie acceptata. Desi s-a solicitat reabilitarea a 54 de blocuri in Iasi, se estimeaza ca doar 10 la suta dintre cereri vor fi acceptate de Ministerul Dezvoltarii Regionale. "Noi dorim sa reabilitam cât mai multe blocuri, dar nu vin banii de la Guvern. Cu aproximatie, doar 10 la suta din cererile trimise sunt aprobate de la Bucuresti, iar motivul sta in lipsa banilor. Noi dam cu cea mai mare placere partea noastra din bani, dar mai întâi avem nevoie de avizul Guvernului", explica arhitectul-sef al Primariei Iasi, Tudor Vericeanu.
Conform legii, din suma totala prevazuta pentru izolarea termica, 50 la suta este finantata de Guvern, 30 la suta de primaria municipiului, iar procentul de 20 la suta din totalul lucrarii de reabilitare se imparte intre proprietari. "Pentru reabilitarea termica a blocurilor avem prevazuta suma de 1,5 milioane de lei pe pozitia de buget, urmand a vedea cu ce ne poate ajuta Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului", a declarat recent Gheorghe Nichita, primarul Iasului.
Municipalitatea a solicitat reabilitarea termica a 54 de imobile, pentru care au fost întocmite studiile de fezabilitate. "Primaria Iasi a trimis cereri catre Guvern pentru reabilitarea a 54 de blocuri, dar raspunsul inca nu a venit. Noi avem studiile de fezabilitate facute, partea noastra de bani este pregatita, dar avem nevoie si de finantarea nationala", explica purtatorul de cuvant al Primariei Iasi, Sebastian Buraga.
De regula, reabilitarea termica a unui bloc cu patru etaje si cu 20 de apartamente c