Un făt a fost operat la plămâni, în uterul mamei, cu câteva săptămâni înainte de a se naşte. Micuţul a primit o şansă la viaţă printr-o intervenţie chirurgicală: operaţia de hidrotorax fetal bilateral tratat în utero.
În cea de-a 29-a săptămână de sarcină, la o ecografie de rutină, viitoarea mămică a aflat că bebeluşul este foarte bolnav. În plamânii micuţului se acumulase lichid. Dacă acesta ar fi crescut în cantitate prea mare, ar fi dus la comprimarea plămânilor, iar la naştere, copilul ar fi putut prezenta insuficienţă respiratorie severă, potenţial fatală.
Operaţia a constat în montarea la nivelul fătului a unui şunt toraco-amniotic. Prin acest şunt, lichidul din plămâni a fost drenat în lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plămânilor în utero, aceştia ajungând la o mărime normală la naştere.
Afecţiunea fătului este relativ rară, apărând la una din 10.000-15.000 de sarcini. Ca urmare a apariţiei tehnicilor prenatale de diagnostic şi, în special, a ecografiei fetale, această afecţiune poate fi descoperită din timpul sarcinii, iar în cazuri atent selecţionate, poate fi tratată intrauterine.
sursa: ziuadevest.ro