O răcire a motorului de creștere economică a Chinei este o veste bună pentru această țară deoarece oferă spațiu de manevră guvernului de la Beijing pentru a creea un nou model economic care să fie mai sustenabil și mai echitabil, a declarat Zhu Min, vicedirectorul general al Fondului Monetar Internațional.
Conform lui Zhu, a sosit momentul ca China să se concentreze asupra calității creșterii economice, nu doar asupra nivelului de creștere în sine, iar acest lucru trebuie construit pe baza expansiunii economice înregistrate de această națiune în ultimii 30 de ani, a declarat Zhou în cadrul unui interviu acordat CNBC.
„O creștere de 7,5% este o țintă foarte bună deoarece această țintă transmite un semnal către guvernele locale că trebuie consruită o capacitate instituțională mai mare și, totodată, trebuie rezolvată problema distribuției veniturilor pentru a asigura că beneficiile acestei creșteri vor fi distribuite într-un mod mai egal”.
„Îmbunătățirea eficienței”
Schimbările demografice și în ceea ce privește forța de muncă reduc, totodată, nevoia guvernului Chinei de a crea locuri de muncă la nivelul din ultimii zece ani, consideră Zhu. Principala sarcină a devenit „îmbunătățirea eficienței”, a adăugat acesta.
Guvernul de la Beijing dorește să crească proporția consumului pe piața domestică și a sectorului serviciilor în cadrul economiei Chinei și să reducă dependența de exporturi și investiții. O asemenea schimbare ar ajuta țara să treacă cu bine peste criza globală, deoarece sectorul serviciilor generează cu peste 35% mai multe slujbe pe unitate a produsului intern brut decât sectorul industrial sau cel al construcțiilor, a declarat Stephen Roach, fost președinte al Morgan Stanley Asia, în cadrul unui interviu acordat CNBC luni.
„Ei pot să aibă o creștere mai mică dar, de fapt, o mai mare absorbție a forței de muncă