Producătorii de medicamente au ascuns rapoarte care arată că mai multe antipsihotice pe care s-au încasat 16 miliarde de dolari într-un an (2010), nu sunt mai eficiente ca zahărul, informează Washington Post, citând un studiu publicat de psihiatrul Erick Turner, de la Universitatea de Medicină şi Ştiinţele Naturii din Oregon. Studiul a fost publicat în revista de specialitate PloS Medicine şi poate avea un impact devastator pentru industria farmaceutică.
Între medicamentele criticate de studiile de specialitate se numără şi produse scumpe, de mare succes comercial pe piaţa internaţională, inclusiv Risperdal sau Risperidone (cu substanţa activă Risperidonă), Seroquel (quetiapină), Zyprexa (olanzapină) şi Abilify (aripiprazolă). Utilizate în tratamentul schizofreniei, tulburărilor bipolare şi altor tulburări mentale, aceste medicamente se găsesc şi pe piaţa românească, la preţuri cuprinse între 100 şi 1.000 de lei flaconul, în funcţie de marcă şi dozaj.
În procesul de aprobare a medicamentelor, companiile farmaceutice au comandat 24 de studii ce se găsesc în baza de date a FDA (Administraţia Medicamentelor şi Alimentelor din SUA). Dar patru dintre aceste studii nu au fost publicate niciodată şi au rămas doar pe site-ul FDA, unde numai un specialist cu pregătire în statistică poate realiza despre ce este vorba. Toate aceste patru studii nu sunt deloc măgulitoare pentru producătorii de medicamente.
Trei dintre studii arată că medicamentele analizate (de pildă, Abilify) nu sunt mai eficiente în tratamentul schizofreniei decât o „pastilă” de zahăr. Al patrulea studiu arată că medicamentele respective ajută pacienţii ceva mai mult decât o pastilă placebo, însă efectul lor este inferior medicamentelor existente deja pe piaţă şi mai ieftine. De exemplu, Haldol (haloperidol) ar fi mai eficient decât Geodon (zipasidonă).
Erick Turner şi-a exprimat convi