Circa 37% dintre romani considera ca institutia de invatamant absolvita nu afecteaza succesul procesului de recrutare intr-o masura mai mare decat experienta, in timp ce 24% considera ca facultatea influenteaza destul de mult gasirea unui loc de munca, se arata intr-un sondaj realizat de site-ul de recrutare Bestjobs.
"Raspunsurile sunt absolut logice si pertinente. De ce? Pentru ca institutia de invatamant iti ofera in primul rand o pregatire teoretica", a spus Oana Datki, country manager al Consulteam.
"Pentru angajator, aceasta este importanta in special pentru pozitiile entry-level si cele de specifice. De exemplu, daca ai absolvit Facultatea de Limbi Straine, sectia portugheza-poloneza,si postul de entry cere cunostinte de portugheza si poloneza atunci normal ca studiile conteaza", a adaugat Datki.
Ea a subliniat faptul ca la un moment dat, in cariera nu mai conteaza atat de mult ce institutie de invatamant ai absolvit, pentru ca experienta vorbeste de la sine.
Totusi, sunt si joburi care cer anumite studii, cum ar fi cele din IT, unde angajatorii cer anumite diplome.
"Sunt angajatori care solicita MBA-uri pentru pozitiile superioare sau o diploma ACCA (Association of Chartered Certified Accountants)pentru o pozitie de conducere sau pentru o functie de top cu specific economic", a spus Oana Datki.
Cand vine vorba de invatamant privat versus invatamantul la stat, 48% dintre respondenti au incredere mare in institutiile de invatamant publice, cu 10 puncte procentuale peste numarul celor care au incredere in scolile si facultatile private.
Totusi peste jumatate din persoanele incluse in studiu au declarat ca nu au incredere in invatamantul din Romania.
Intrebati despre modalitatile prin care educatia ar putea fi imbunatatita, 59% dintre respondenti au nominalizat introducerea u