Emporiki, o bancă de talie redusă cu capital elen, dar controlată indirect de gigantul francez Crédit Agricole, caută să se repoziţioneze pe piaţă după ce a raportat pierderi de aproape 19 mil. euro în ultimii doi ani, iar imaginea pe piaţă i-a fost şubrezită de asocierea cu efectele crizei dramatice din Grecia.
Oficialii Emporiki Bank România insistă acum pe apartenenţa la grupul Crédit Agricole şi pe sprijinul financiar primit de la francezi, chiar dacă deocamdată nu au în plan să schimbe şi numele băncii locale, iar acţionarul direct rămâne grupul elen Emporiki.
Grupul Emporiki este deţinut de Crédit Agricole încă din 2006, dar legătura cu grupul francez a început să fie scoasă în faţă mai mult abia în perioada de criză, pe fondul crizei datoriei statului elen care a creat probleme de imagine băncii.
Subsidiara locală fost nevoită în ultimii ani să plătească dobânzi la depozite peste media pieţei pentru a-şi păstra clienţii îngrijoraţi de situaţia din Grecia sau pentru a atrage resurse noi.
"Am putea schimba şi numele băncii în viitor, dar deocamdată nu avem în plan o asemenea mişcare. Schimbarea numelui nu este o urgenţă şi în plus ar genera costuri semnificative", spune Pierre Martin, directorul general de al Emporiki Bank România. Chiar dacă de acum doi ani a trimis un francez la Bucureşti, Crédit Agricole nu se arată interesată să vină în România cu propriul brand şi cu atât mai puţin să construiască o instituţie financiară cu poziţie puternică pe zona creditării din agricultură. Pentru piaţa locală ar avea un impact crucial implicarea puternică a unui gigant precum Crédit Agricole, în prezent sectorul bancar francez fiind cu adevărat reprezentat doar de Société Générale.
Strategia locală pentru 2012 vizează creşterea afacerilor pe segmentul corporate, prin atragerea de clienţi din rândul filialelor locale ale comp