Comisarul pentru piaţa muncii, Laszlo Andor, a anunţat astăzi că muncitorii detaşaţi în străinătate vor avea drepturi garantate, condiţii de muncă la fel ca cei din ţările în care au fost trimişi, drept la grevă, în timp ce firmele tip „căsuţă poştală" vor fi monitorizate.
„Detașarea temporară a muncitorilor ar trebui să reprezinte o situație din care toată lumea să câştige pentru piețele de muncă din UE și pentru întreprinderi, dar nu poate fi utilizată ca modalitate de ocolire a standardelor sociale minime", a spus comisarul Andor.
El a precizat faptul că propunerile de astăzi clarifică pentru toată lumea normele privind lucrătorii detașați și dă garanții practice împotriva dumpingului social și a condițiilor proaste de muncă, mai ales în sectorul construcțiilor, în care detașarea lucrătorilor se folosește cel mai intens și în care se raportează cele mai multe abuzuri.
În fiecare an, aproximativ un milion de lucrători sunt detașați de către angajatorii lor în alt stat din UE. Cele mai importante țări „expeditoare" sunt Polonia, Germania, Franţa, Luxemburg şi Belgia. Principalele ţări de destinaţie sunt: Germania, Franţa, Belgia. Acești angajaţi joacă contribuie la eliminarea deficitului de forță de muncă și de competențe în anumite domenii: construcțiile, agricultura și transporturile sau, în anumite regiuni.
Lucrătorii detașați nu intră pe piața forței de muncă din țara gazdă pentru că rămân angajați ai propriei întreprinderi din statul membru expeditor.
Pentru a uşura detașarea lucrătorilor, a asigura o concurență corectă și pentru a garanta protecția acestor angajaţi detașați, directiva din 1996 stabileşte un nucleu de condiții de muncă ce trebuie respectate pe durata detașării în statul gazdă. Acesta include salariul minim care se aplică, zilele de concediu, număr maxim de ore de lucru și perioade minime de odihnă, precum și