Proiectul “Arhitectură locală, conştientizare şi valorizare”, derulat de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Alba, în perioada octombrie 2011 – aprilie 2012 şi finanţat integral de Ordinul Arhitecţilor din România prin Timbrul de Arhitectură, a fost prezentat miercuri, în conferinţă de presă, de preşedintele OAR Alba, Stelian Fleschin, împreună cu participanţii în proiect.
Obiectivul proiectului este punerea în valoare a patrimoniului arhitectural şi etnografic din Ţara Moţilor, prin consultarea şi oferirea de soluţii profesioniste localnicilor, întreprinzătorilor şi reprezentanţilor administraţiei locale, cu privire la construirea sau extinderea unor clădiri, păstrând stilul tradiţional caracteristic zonei.
Acţiunile de consultare s-au desfăşurat în 10 localităţi din Ţara Moţilor (Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara, Horea, Albac, Avram Iancu, Poiana Vadului, Vadu Moţilor, Vidra şi Sohodol).
Preşedintele OAR Alba, Stelian Fleschin, subliniind importanţa valorii patrimoniului structural care trebui să beneficieze de o abordare profesionistă, a explicat că ideea proiectului mai sus menţionat a pornit de la tendinţa din ultimul timp, de transfer de stiluri specifice din mediul urban în cel rural, care determină utilizarea unor elemente arhitecturale străine locului, modificând aspectul unitar şi tradiţional al acestor sate. De asemenea, utilizarea unor materiale de construcţii neadecvate nici ca aspect, nici calitativ a dus la un amestec de stiluri şi culori generator de kitsch.
Asistentul coordonator al proiectului, Monica Jorj, împreună cu arhitectul Alexandra Suciu şi urbaniştii Alexandru Damian şi Laura Năsui au explicat în ce a constat proiectul şi care sunt rezultatele acestuia până în prezent.
“Prin acest proiect, vrem să îi facem pe localnici mândri de specificul arhitecturii zonei lor, să îi facem să înţeleagă valoarea