Mai multe cazuri de TBC rezistentă la toate antibioticele au fost raportate în ultima perioadă. Dacă bacilul ajunge şi la noi, sistemul sanitar nu va putea îngriji aceşti bolnavi.
S-a întâmplat mai repede decât au estimat medicii: am epuizat arsenalul de antibiotice împotriva tuberculozei. În ultimele luni s-au raportat mai multe cazuri de tuberculoză rezistentă la antibioticele de linia întâi şi a doua de care dispune medicina la ora actuală pentru a trata boala. Tulpina-mutant a bacilului a fost identificată cu mai mulţi ani în urmă, iar în 2003 a făcut două victime în Italia.
Focarul este în Asia
În luna ianuarie, India a raportat 12 asemenea cazuri, dar ulterior a revenit asupra anunţului, motivând că tulpina de TBC nu este atât de rezistentă pe cât au crezut iniţial. „Este un lucru sigur că astfel de cazuri există în Asia de Sud-Est, în India şi în Pakistan şi ele se pot răspândi peste tot în lume.
Forma de tuberculoză rezistentă poate fi transmisă de cei care călătoresc în aceste zone", potrivit profesorului doctor Constantin Marica, vicepreşedintele Societăţii Române de Pneumologie. În România nu au fost raportate cazuri deocamdată.
În 2009, în SUA, s-a înregistrat singurul caz de TBC XXDR tratat cu succes. Probabil că bolnavul, un student peruan, a contractat boala în ţara natală. Prin urmare, este destul de posibil ca bacilul rezistent să se fi răspândit deja pe toate continentele.
Costul îngrijirilor medicale pe care le-a primit, incluzând aici nu doar medicamentele, ci şi spitalizarea (la izolare) de 19 luni, a fost de nu mai puţin de 500.000 de dolari. „Cunosc cazul, medicamentul folosit a fost linezolid, care este foarte scump şi are foarte multe reacţii adverse, iar probabilitatea ca el să fie eficient este mică", spune profesorul Constantin Marica.
Nu ne-am putea permite să tratăm bolnavii
Medicii nu