Anul trecut PricewaterhouseCoopers, cea mai mare companie de consultanţă şi audit din lume, a lansat trei scenarii sumbre pentru zona euro, respectiv o cascadă de defaulturi ale celor mai îndatorate state, ieşirea Greciei din zona euro şi destrămarea uniunii monetare. Profeţiile îngroaşă cartea apocalipsei pentru zona euro, în care scriu unii dintre cei mai populari economişti ai lumii, precum Doctorul Doom, Nouriel Roubini. Ar mai trebui crezute astfel de profeţii?
Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, a devenit celebru doarece a anticipat corect criza creditelor subprime din SUA şi criza financiară mondială care a urmat şi pentru scenariile sale pesimiste. La sfârşitul anului trecut creiona pentru 2012 o Europă într-o recesiune suficient de profundă pentru a afecta economia mondială, profetiza că Italia va ieşi din zona euro, iar acum uimeşte publicul cu noi idei: Grecia va ieşi în 12 luni din zona euro, cale care va fi urmată şi de Portugalia. Despre ultimul stat şi Mohamed El-Erian, directorul general al celui mai mare fond de obligaţiuni din lume, PIMCO, spune că va fi următorul din zona euro care va intra într-o criză severă, devenind "următoarea Grecie" până la sfârşitul anului.
Anul acesta a debutat într-adevăr furtunos pentru zona euro. Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a retrogradat ratingul de top al celei de-a doua mari economii europene, Franţa, şi calificativele Spaniei şi Italiei. Şi Austria şi-a pierdut ratingul maxim. Cascada de retrogradări a dat curs îngrijorărilor că zona euro este insolventă şi pe punctul de a se prăbuşi, că EFSF, fondul de salvare al uniunii monetare, nu va putea funcţiona la capacitate maximă deoarece puterea lui stă în încrederea pe care o au investitorii în statele membre şi că Franţa se va bloca pe pieţele financiare.
Efectul retrogradărilor a fost, ca şi în ca