Proiectul legii energiei defineşte consumatorul vulnerabil drept clienţii casnici cu un venit mediu lunar net mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, cei a căror viaţă sau sănătate sunt în pericol iminent în cazul deconectării, persoanele cu dizabilităţi sau cu boli grave, precum şi consumatorii în vârstă de peste 65 ani, a anunţat Lucian Bode, ministrul Economiei, citat de Agerpres.
"În proiectul de Lege a energiei electrice s-a propus următoarea definiţie pentru clientul vulnerabil: clientul final aparţinând unei categorii de clienţi casnici care, din motive de vârstă, sănătate sau venituri reduse se află în risc de marginalizare socială şi care, pentru prevenirea acestui risc, beneficiază de măsuri de protecţie socială de natură financiară şi de alte facilităţi. Măsurile de protecţie socială, precum şi criteriile de eligibilitate pentru acestea se stabilesc prin legi speciale, iar facilităţile se stabilesc prin reglementări ANRE", a afirmat Bode.
Cei conectaţi la aparate nu vor fi tăiaţi de la curent
De asemenea s-a propus stabilirea şi a altor categorii de clienţi vulnerabili: consumatorii conectaţi la aparate medicale, cei în vârstă de peste 65 ani care locuiesc singuri sau împreună cu persoane din aceeaşi categorie de vârstă. În privinţa consumatorilor casnici, proiectul de lege prevede ca Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi ANRE să adopte măsuri pentru protejarea clienţilor vulnerabili.
Cum se va face liberalizarea
Preţurile energiei electrice urmează să se liberalizeze până în anul 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2017 pentru clienţii casnici.
Pentru casnici liberalizarea se va face prin obligarea furnizorilor de a cumpăra o anumită cantitate de pe OPCOM, pentru a ulterior aceasta să fie livrată clienţilor şi facturată la preţul de achiziţie.
Astfel, ponderea din energia electrică furnizat