Bijuteriile și obiectele de decor lucrate manual au luat azi locul meșteșugăritului de altă dată. Deși nu le aduc averi, tot mai multe femei își fac din această pasiune și o sursă de venit.
La cei de 25 de ani ai săi, Inga Zaiaţ din Chişinău se poate lăuda deja cu propriul atelier. A început să confecţioneze bijuterii acum şapte ani, când au apărut şi primii cumpărători. „Toate au decurs firesc şi treptat. Mai întâi mi-am creat un blog, m-am extins apoi pe reţele de socializare, iar de câteva luni am un atelier. Următorul pas este un show-room, unde îmi voi expune toate creaţiile", povesteşte tânăra.
În micul său loc de creaţie, meşteriţa dă frâu liber fanteziei. Şi-a diversificat oferta de la bijuterii la perne decorative, cutii din textile, genţi din pânză şi chiar accesorii pentru mirese. „Cele mai multe comenzi sunt de sezon. Fiecare îşi are sărbătorile sale. Recent, am colaborat cu o firmă care coase hăinuţe pentru copii. Eu le-am făcut năstureii din lut polimeric colorat. Am decorat şi săli de nunţi", adaugă creatoarea. Recunoaşte că hobby-ul îi aduce şi ceva bănuţi. „Arta trebuie combinată cu realitatea", conchide ea.
FOTO: Gențile tricotate, mica afacere a Rodicăi Bolganschi
Şi Rodica Bolganschi (32 de ani) s-a orientat de câţiva ani spre accesoriile pentru femei. „Am vrut să vin cu ceva nou pe piaţă şi m-am apucat de tricotat. La început am făcut şosete, apoi genţi de damă", spune artista. A participat la zeci de expoziţii, a împărţit cărţi de vizită, şi-a făcut un blog şi aşa a sporit afacerea. „Genţile tricotate au priză mai mare în afară, de aceea majoritatea comenzilor vin din străinătate", precizează Rodica. O poşetă handmade costă între 300 şi 500 de lei.
FOTO: Păpuși de decor confecționate de Lucia Roșca
La fel de originale şi unice sunt şi jucăriile Luciei Roşca (38 de ani). Psiholog de pro