China, deţinătorul celor mai mari rezerve valutare din lume, a depăşit SUA şi a devenit principalul investitor străin din Germania, cea mai mare economie europeană, potrivit datelor agenţiei germane de dezvoltare economică, citate de The Wall Street Journal. SUA sunt cea mai mare economie a lumii.
China a înregistrat 158 de proiecte industriale în Germania în 2011, comparativ cu 110, cu cât au fost prezente companiile americane.
Mai mult de 30% din investitori vin acum din Asia, şi doar 15% din America de Nord, notează agenţia. Cu toate acestea, companiile europene contribuie cu jumătate la investiţiile străine din Germania.
Progresul Chinei pe scara investitorilor vine după ce companiile din acest stat au efectuat o serie de achiziţii de afaceri germane de mărime medie, aşa-numitele "Mittelstand".
Acestea sunt de obicei producători industriali de nişă, cu capital privat şi reprezintă principalul motor al exporturilor germane, propulsorul economiei.
Companiile germane de inginerie mecanică şi din industria auto au primit anul trecut 20% din investiţiile totale venite din afara Europei.
Săptămâna trecută, furnizorul chinez de piese auto Hebei Lingyn Industrial a cumpărat fabricantul german de sisteme de închidere auto Kiekert, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 500 milioane euro. De asemenea, Sany Heavy Industry a cumpărat grupul german de construcţii Putzmeister Holding cu 360 milioane de euro.
Investiţiile recente nu s-au limitat doar la afacerile medii.
Producătorul chinez de computere personale Lenovo a achiziţionat anul trecut concurentul german Medion, care este listat la bursă.
Pentru încheierea tranzacţiei, Lenovo a anunţat că va plăti 465 milioane de euro, în lichidităţi şi acţiuni.
Companiile germane şi cele chineze îşi oferă reciproc avantaje. Astfel, investitorii chinezi dispun de fo