Preţul de pornire a licitaţiei, stabilit anul trecut, a fost de aproape 61 mil. euro
Ministerul Economiei va continua procesul de privatizare a Cupru Min, care deţine peste 60% din rezervele de cupru ale României, şi aşteaptă oferte din partea companiilor interesate, deşi ar fi fost o variantă şi încheierea unui parteneriat public-privat, potrivit ministrului Economiei, Lucian Bode.
"Nu sunt neapărat adeptul vânzării pachetelor majoritare. (...) Aici puteam lua în calcul o variantă de parteneriat public-privat, nu neapărat vânzarea integrală a companiei. Dar termenele de privatizare sunt foarte strânse, licitaţia va fi la finele lunii martie. Nu putem amâna foarte mult, pentru că societatea este într-o situaţie nu foarte fericită. Acolo sunt obligaţii de mediu pe care investitorul şi le va asuma, de peste 90 milioane de euro. Cred că vom reuşi să vindem această societate", a declarat Bode pentru Mediafax.
Statul a încercat de mai multe ori să vândă Cupru Min, prima oară în 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitaţie compania, cu intenţia de a vinde integral acţiunile pe care le deţine, dar a amânat procedura pentru 26 martie 2012.
Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit anul trecut la 263,28 milioane lei (60,6 milioane euro)."Preţul de pornire mai trebuie avizat de Ministerul Economiei şi va fi în jurul cifrei de 200 milioane de lei. De altfel, ultimul aviz înaintea anunţului de licitaţie mai trebuie primit de la Ministerul Economiei. Cei care au cumpărat Moldomin (Mineco - n.r.) şi o firmă canadiană, Barrick, şi-au exprimat interesul să participe la licitaţie", declarau în luna octombrie 2011 surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax.
Mineco este formată dintr-un grup de companii şi are trei mine în Serbia şi Bosnia. Compania va prelua şi licenţa de exploatare a Moldomin Moldova Nouă, jude