Romania a declansat o ofensiva la nivel diplomatic si institutional pentru a obtine din vara ridicarea sau "regandirea" Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), instrumentul care de la aderarea tarii noastre in UE a fortat reformele din justitie. MCV-ul a fost folosit drept pretext de Olanda pentru a bloca accesul Romaniei in spatiul Schengen, iar ridicarea MCV-ului ar insemna un castig al politicii de la Bucuresti obtinut intr-un an electoral.
Pe langa aprecierile pozitive din ultimele rapoarte utilizate ca argumente pentru ridicarea mecanismului guvernul anunta noi masuri pentru "atingerea obiectivelor in cadrul MCV". Pe de alta parte, semnalul de la Bruxelles si din partea unor cancelarii occidentale este clar: prea devreme sa discutam, meritele MCV sunt mai mari decat inconvenientele, mecanismul trebuie mentinut.
Disponibilitatea CE de a ridica MCV-ul? "In fata realizarilor concrete din teren nu pot fi invocate contraargumente", explica ministrul justitiei, Catalin Predoiu. Jose Manuel Barroso, presedintele CE: Este prematur sa discutam. Testul-cheie va fi sustenabilitatea si ireversibilitatea reformelor in justitie.Ambasadorul Germaniei in Romania: Cei care cer renuntarea la MCV sunt tot mai multi in Romania. Meritele MCV sunt mai importante decat inconvenientele, mecansimul trebuie mentinut Ofensiva diplomatica
MRU in vizita la Bruxelles sa discute "regandirea MCV pe cu totul alte coordonate"
La prima sa vizita externa, premierul Mihai Ravan Ungureanu a ridicat la Bruxelles, la Comisia Europeana, oportunitatea ridicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
MR Ungureanu si Jose Barroso Foto: Comisia Europeana "Am avut un schimb de vederi privind aspectele tehnice in perspectiva urmatoarei evaluari privind MCV, pe care CE o va realiza in vara acestui an, subliniind seriozitatea cu care institutiile