Mai rar utilizat in Romania, uleiul de palmier este foarte cautat in lume pentru prepararea alimentelor. El este adesea preferat, intrucat nu se "arde" usor in tigaie si rezista la temperaturi inalte, incomparabil mai bine decat alte uleiuri folosite la prajirea alimentelor.
Uleiul se produce din miezul fructului de palmier. Contine cantitati mari de vitamina E si de carotenoizi. Ambele au rol de antioxidanti naturali, care protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi. Se digera usor, avand o consistenta similara cu tesutul adipos uman.
Pe plan mondial, producerea si comercializarea uleiului de palmier a devenit o afacere din ce in ce mai rentabila, fiind foarte solicitat atat pentru alimentatie, cat si pentru industria cosmetica. Numai in ultimii 30 de ani, productia de ulei de palmier a crescut de opt ori, informeaza L'Express.
In ciuda distribuitorilor, care cauta sa valorifice si alte sortimente de ulei, aproape 50% din produsele alimentare industrializate in Europa au la baza uleiul de palmier.
Din actuala productie mondiala a uleiului de palmier, 80% se foloseste in industria alimentara, 19% in cosmetica si 1% in diverse scopuri industriale sau medicinale. Ca urmare, la data actuala, uleiul de palmier se situeaza pe locul unu in topul uleiurilor vegetale comestibile, cu un volum incredibil de 45 de milioane de tone (in 2010).
Randamentul de zece ori mai ridicat la palmier decat la soia
La succesul acestei productii au contribuit, in mare masura, calitatile recunoscute ale uleiului de palmier, dar si pretul scazut, determinat atat de costurile agricole ale productiei, cat si de cele industriale.
Dar acest succes a inceput sa ingrijoreze organizatiile pentru protectia mediului si in special a padurilor. Cea mai activa s-a aratat organizatia World Wildlife Fund, care are ca