Clujenii au realizat că e mai avantajos să transforme terenurile arabile în păşuni pentru oi.
Crescătorii de animale din judeţ s-au orientat în ultima perioada dinspre cultivarea terenului, înspre creşterea oilor. Astfel, într-un singur an, numărul ovinelor din judeţ a crescut cu peste 60.000 de exemplare, de la aproape 400.000 în 2010, la peste 460.000 în 2011, în termeni procentuali reprezentând 15% din efectivul judeţului, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Cluj.
Cum se explică întorsătura?
Agricultorul român a început să gândească în termeni de costuri, păşunatul ieşind câştigător în faţa aratului, ca urmare a fertilităţii reduse a solului din judeţ şi a furajelor obţinute aproape gratis în creşterea oilor.
„Principalul avantaj pentru creşterea oilor este că furajele sunt disponibile aproape gratuit în judeţ. Suprafaţa păşunilor, a fâneţelor plus cea de teren nearat acoperă în acest moment peste 65% din suprafaţa judeţului. Astfel, că, cu ajutorul subvenţiilor pe care crescătorii de animale le primesc pentru teren dacă îl curăţă şi îl pregătesc pentru păşunat ajung să-şi acopere 65-75% din costul cu furajele. Preţul cu care se vinde carnea, este, totodată, destul de bun. Pentru mieii îngrăşaţi până în toamnă care ajung la 30, 40 de kilograme obţinându-se prin vânzare către ţările consumatoare de carne de oaie, cum sunt cele musulmane, 3,5-4 euro pe kilogram”, explică directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Cluj (DAJ), Grigore Onaciu.
200.000 de miei şi iezi de sacrificat în acest an
Fermierii clujeni vor ţine mai greu de preţ anul acesta din cauza creşterii numărului de miei care vor fi sacrificaţi pentru sărbătorile Sfintelor Paşti. Prin urmare, vom cumpăra carnea la acelaşi preţ ca anul trecut potrivit secretarului general al Asociaţiei Crescătorilo