Un bărbat din judeţul Alba a primit o pensie de 1.051 de lei, deşi n-a avut niciodată carte de muncă şi nu a contribuit deloc la sistemul de pensii.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia a trimis săptămâna trecută în instanţă cel mai gros dosar cu pensii ilegale, în care sunt judecaţi 167 de inculpaţi. Dintre aceştia, 9 sunt membri ai unei grupări de falsificatori de acte necesare pensionării (în special cărţi de muncă), 49 sunt persoane care au ajuns să încaseze pensii la care nu aveau dreptul, iar 67 sunt oameni care au primit acte de studii false, de care au încercat să se folosească.
Restul, până la 167, sunt persoane care începuseră demersurile pentru pensionare, dar nu şi-au finalizat dosarele, pentru că procurorii de la DIICOT au descoperit reţeaua.
Gruparea era condusă de Sabin Coasian, judecat în arest preventiv, care a reuşit să pensioneze în acest fel 35 de persoane. Cele mai multe au de returnat sume de peste 50.000 de lei.Paguba totală adusă sistemului public de pensii se ridică la 2,4 milioane de lei, din care 2,2 milioane de lei reprezintă banii încasaţi de „ilegali".
Tupeu-record
Cel mai frapant caz din dosar este cel al lui Constantin Petruse, din comuna Arieşeni, judeţul Alba. Un bărbat de aproape 70 de ani, care nu a avut carte de muncă nici măcar pentru o zi şi nu a contribuit niciodată la sistemul public de pensii. Cu toate acestea, poştaşul i-a adus 1.051 de lei în fiecare lună, timp de trei ani (între 2008 şi 2011), în condiţiile în care pensia medie din România este acum de 777 de lei.
La dosarul lui Constantin Petruse au fost depuse o carte de muncă falsificată potrivit căreia ar fi lucrat la Compania Naţională a Uraniului, în perioada 1985 - 2000, minimul necesar la pensionarea celor care au muncit în condiţii grele. Mai există şi două ad