Foto: Karina Knapek / Intact Images Reţeta electronică şi cardul de sănătate vor permite eliminarea substanţială a fraudei din sistemul de sănătate, evaluată de chiar preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, la 200-300 de milioane de euro din totalul de aproximativ 5 miliarde de euro, bugetul CNAS.
Reţeta electronică va fi operabilă de la 1 iunie, iar distribuţia cardului de sănătate va începe de la 1 august, cu o întârziere de cinci ani. "Potrivit Legii sănătăţii 95/2006, cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârşitul anului 2007. Acest lucru nu s-a întâmplat, şi abia la 1 august va putea începe distribuţia cardului naţional de sănătate", spune preşedintele CNAS.
Cardul naţional, împreună cu prescripţia electronică şi cu dosarul electronic fac parte din ceea ce preşedintele CNAS a numit "Platforma informatică a asigurărilor de sănătate – PIAS".
În opinia preşedintelui CNAS, avantajele prescripţiei electronice sunt multiple: permite siguranţa tratamentului, reduce riscul complicaţiilor prin evitarea erorilor de prescriere, asigură acurateţea informaţiei. "Altfel spus, sistemul va sesiza erori în prescriere, cum ar fi, de pildă, medicamente cu efecte terapeutice contradictorii."
Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatului Medicilor de Familie (FPMF), propune ca o perioadă ambele prescripţii să funcţioneze în paralel. "Pentru farmacii, introducerea reţetei electronice este salutară, pentru că pe o reţetă cu erori de prescripţie trebuia să plătească farmacistul", consideră Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor.
Cât priveşte cardul, de la 1 august vor fi livrate câte un milion pe lună, iar în noiembrie, folosirea acestuia va fi experimentată într-un singur judeţ. Valoarea unui card este de aproximativ doi euro, fiecare asigurat existent pe lista unui medic de fami