Companiile din Federaţia Rusă au suportat pagube de 300 de milioane de dolari, în primul an al embargoului la exportul de vin din Republica Moldova, a recunoscut medicul sanitar-şef al Federaţiei Ruse, Ghennadi Onişcenko, într-un interviu acordat pentru "Echo Moskvî".
Potrivit lui Ghennadi Onişcenko de pe urma embargoului impus acum şase ani au avut de suportat pierderi atât intermediarii, cât şi producătorii ruşi care activau în baza materiei prime vinicole moldoveneşti.
În opinia medicului sanitar-şef rus Republica Moldova a realizat paşi importanţi în îmbunătăţirea calităţii vinului exportat peste hotare. "Când am impus restricţiile la importul de vinuri, erau 120 de producători ce furnizau alcool la export, acum dacă sunt 40-50 care au acest drept, atunci este bine. Dintre aceştia doar 37 de producători pot exporta pe piaţa rusească", a precizat Onişcenko.
Oficialul rus susţine că în urma interdicţiilor impuse de Rusia, calitatea vinului moldovenesc s-a îmbunătăţit şi s-a făcut ordine pe piaţă.
Până la embargoul impus de Rusia în martie 2006, circa 90% din toate vinurile exportate de Republica Moldova, ajungeau pe piaţa rusească. Interdicţia a provocat falimentul a mai mult de o treime din vinăriile din ţara noastră, iar economia ţării a pierdut sute de milioane de dolari.
Motivul invocat de serviciul sanitar rus a fost calitatea proastă a vinurilor din Moldova. În anul 2008, vinurile moldoveneşti au revenit pe piaţa rusească, dar cota lor rămâne una nesemnificativă ca valoare.
Totodată, nici până în prezent nu au fost eliminate toate barierele în calea exporturilor pe piaţa rusească.