Guvernul a descoperit în sfârşit ceea ce ZF a scris în repetate rânduri: că există contradicţii uriaşe în ceea ce priveşte indicatorul despre numărul de salariaţi din economie, în funcţie de rapoartele întocmite de diferite instituţii. Conform unui comunicat transmis de Finanţe, nu mai puţin de opt instituţii s-au reunit ieri într-o şedinţă pentru a vorbi despre o corelare a bazelor de date în aşa fel încât să se afle numărul exact de salariaţi din ţară, după 22 de ani de când România a intrat în capitalism. Până acum, Inspecţia Muncii a raportat 5,1 milioane de salariaţi, în timp ce Institutul de Statistică spunea în buletinele lunare că există 4,2 milioane de salariaţi, iar în cele trimestriale spunea că în economie ar lucra 6,2 milioane de persoane.
Claudia Boghicevici (37 de ani), ministrul muncii, şi Bogdan Drăgoi (31 de ani), ministrul finanţelor, au semnat ieri un protocol de colaborare între instituţiile pe care le coordonează. Aceasta reprezintă prima încercare a oficialilor de a pune cap la cap date privind unul dintre cei mai importanţi indicatori economici, care până acum a variat între 4 milioane şi 6 milioane de persoane, în funcţie de instituţia care număra salariaţii.
La protocolul dintre Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor co-semnatari au fost şefii altor instituţii care au raportat de-a lungul timpului indicatori diferiţi privind numărul de salariaţi sau numărul de angajaţi din sectorul bugetar: Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Institutului Naţional de Statistică, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Casa Naţională de Pensii Publice, Inspecţia Muncii şi Comisia Naţională pentru Prognoză. În comunicatul transmis ieri de Finanţe se arată că obiectivul principal al protocolului este "analiza informaţiilor existente la nivelul surselor administrative şi transmiterea lor către INS în vederea dezvoltării unor procede