Frumuşica cireaşă, delicioasele migdale, până şi banalul cartof, ascund capcane care le pot transforma din în “criminali alimentari”. Specialiştii spun că, dacă nu suntem atenţi, putem cădea în capcanele gustului, prin surprindere şi fără o anume regulă. Sursa: AP Photo
Să începem cu cartofii, despre care tot specialiştii spun că dacă singura grijă ar fi aceea că mâncând prea mulţi ne îngrăşăm, ar fi bine!
Comă şi acid
Cine ar fi crezut că până şi cartoful poate avea o parte întunecată? Conţine otravă în tulpină şi frunze şi devine periculos dacă e lăsat…să se transforme în verde! Transformarea în verde se datorează unei mari concentraţii a unei toxine numită glicoalkaloida. Suntem avertizaţi că otrăvirea cu cartofi este rară, dar se poate întâmpla din când în când. Moartea survine de obicei după o perioadă de slăbiciune şi confuzie, urmată de comă. În SUA de exemplu, în ultimii 50 de ani, majoritatea cazurilor de deces au rezultat în urma consumului de cartofi verzi sau a ceaiului din frunze de cartof.
Urmează cireşele, fructe populare şi foarte consumate. Dar… Sunt din aceeaşi familie cu prunele, caisele şi piersicile şi la fel ca acestea conţin otravă în frunzele şi sâmburii lor. Când sâmburii de cireşe sunt zdrobiţi, mestecaţi sau chiar doar uşor zgâriaţi, ei produc acid prusic (cianură de hidrogen). Decesele provocate de consumul de cireşe sunt extrem de rare, dar trebuie să avem grijă să nu sugem sau să mestecăm sâmburii.
Efecte imprevizibile
Unul dintre cele mai populare ingrediente în cofetărie: migdalele. Au un gust unic, dar problema este că sunt pline de cianură! De fapt se spune adesea că cianura lasă în urmă un miros de migdale. Încălzirea distruge otrava, dar netratate amarele migdale sunt foarte periculoase, astfel încât sunt considerate ilegale în unele ţări. În SUA de exemplu, este p