Europarlamentarul Tőkés László şi-ar dori ca „Martie Negru" pe care l-a trăit la Târgu Mureş - în numele dreptăţii, echităţii şi reconcilierii - să devină cunoscut drept „Martie al Iubirii în Ardeal". Aceasta a fost doar una dintre ideile transmise prin discursul pentru masa rotundă cu tema „Martie Negru. Târgu Mureş, 1990-2012. Atunci şi acum. Maghiari şi români despre tragicele zile", care a avut loc marţi la Muzeul Casa Terorii din Budapesta.
Pentru Tőkés László, „Martie Negru" este una din cele mai importante teme ale istoriei transilvănene, a istoriei româneşti contemporane- „Atunci ne-au distrus cu desăvârşire visele de la finalul lui decembrie 1989", a explicat Tőkés László. „Cu toate că au existat şi înainte de acel moment semne că un stat de drept democratic şi liber nu poate fi creat, aşa, de pe o zi pe alta, şi s-a putut observa că elita economico-politică a ţării nici nu este interesată de aşa ceva - după mai bine de două decenii mă cuprinde şi acum amărăciunea când mă gândesc cu cât „profesionalism" diavolicesc au semănat discordie între comunitatea maghiară şi cea românească, postcomuniştii şi naţionaliştii infiltraţi sau păstraţi în rândurile puterii", a spus Tőkés László. Acesta a amintit de declaraţia televizată a lui Ion Iliescu, preşedintele proaspăt numit, care în data de 25 ianuarie 1990 a atenţionat asupra unor „tendinţe separatiste", ca mai apoi în presa românească să se înceapă o calomnioasă campanie antimaghiară stimulată artificial.
Redăm mai jos discursul europarlamentarului:
„După evenimentele revoluţionare din 1989, în data de 10 februarie a avut loc la Târgu Mureş prima demonstraţie paşnică - cu circa 100.000 de participanţi - în cadrul căreia oamenii şi-au cerut drepturile şi posibilitatea învăţământului în limba maternă, cu lumânări, cărţi şi biblii în mâini. În aceeaşi zi, la Sfântu Gheorgh