Lichidatorul combinatului din Moldova Nouă a vândut ilegal patrimoniul acestuia, o miză de un miliard de euro. Sursa: ADI PÎCLIȘAN
Pe 19 ianuarie 2011, Adunarea Creditorilor SC Moldomin SA - care deţine o serie de mine cu rezerve de cupru de un miliard de euro - a aprobat valorificarea "la pachet" a bunurilor din patrimoniul combinatului. Tot atunci s-a hotărât că principalul creditor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (85%), să facă parte din comisia de negociere.
Alba-neagra cu legislaţia
După trei luni, lichidatorul Răzvan Train Zăvăleanu (RTZ&Partners) a schimbat ilegal regulamentul şi a modificat cu de la sine putere condiţiile de vânzare. El a împărţit patrimoniul companiei în loturi, fără să ceară aprobarea creditorilor şi fără să existe un raport de evaluare pentru fiecare bun în parte. Apoi, pe 26 iulie, l-a eliminat pe reprezentantul ANAF din componenţa comisiei de negociere şi nu i-a mai permis decât să asiste ca observator la negocierile cu potenţialii cumpărători. Lichidatorul nu i-a dat voie reprezentantului statului să semneze procesul verbal cu obiecţiuni şi a refuzat să semneze nota întocmită de inspectorii statului. Urmare a acestor abuzuri, ANAF a solicitat supendarea procedurii până la judecarea pe fond a cererii de anulare. Pe 1 august 2011, Tribunalul a aprobat cererea de suspendare, dar reprezentanţii ANAF au reuşit să comunice lichidatorului hotărârea, doar prin afişare, în puterea nopţii, pe uşa lichidatorului.
Pagubă de 11 milioane de lei
Înainte de suspendare, în faza finală a negocierilor rămăseseră Mineco Elveţia şi KDF Energy, condusă de George Brăiloiu, cel care a cumpărat acte şi scrieri aparţinând lui Emil Cioran şi le-a donat statului. Pe 26 iulie, înainte de suspendare, elveţienii au oferit 14 milioane de lei, iar KDF a ridicat miza la 25 de milioane lei.
P