Gheţarul Scărişoara, una dintre principalele atracţii turistice din zona Alba, a fost dotat recent cu un sistem de iluminare cu leduri, care scoate în evidenţă şi mai mult frumuseţea acestui loc.
Lucrarea de dotare cu leduri a fost realizată în cadrul Proiectului LIFE08/NAT/RO/000504 “Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău “, care de desfăşoară în perioada 01 ianuarie 2010 – 31 decembrie 2013 şi are ca beneficiar Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, şi parteneri Agenţia pentru protecţia Liliecilor din România şi Institutul de Speologie “Emil Racoviţă”, departamentul Cluj-Napoca.
După ce, în 2001, la Gheţarul Scărişoara a fost refăcută amenajarea, în acest an punerea în valoare a acestui obiectiv a continuat. În cadrul proiectului, urmează modificarea iluminărilor în Peştera Unguru Mare şi Pestera Vadu Crişului din judeţul Bihor. Gheţarul Scărisoara , aflat în comuna Gârda de Sus, judeţul Alba, este cel mai important obiectiv turistic, monument al naturii din România şi se află în Parcul Natural Apuseni.
“Peştera este cel mai important obiectiv turistic din judeţul Alba, fiind vizitat anual de aproximativ 60.000 de turisti” (maximul a fost în 2008). Turiştii vin din România, majoritatea, Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Polonia dar şi din alte ţări. Amenajarea din 2001 a fost realizată de Direcţia Silvică Alba, Ocolul Silvic Gârda, Primăria Garda de Sus şi Asociaţia Speologică Sfinx Gârda. Invităm turiştii să vină să viziteze Gheţarul Scărişoara, care arată deosebit de frumos primăvara, în această perioadă, iar cu noua iluminare este un peisaj feeric. Reamenajarea implică eforturi deosebite din partea speologilor care o fac, respectiv utilizarea corzilor, utilizarea tehnicii alpine, deoarece o mare parte a reflectoarelor au fost instalate pe tavan si au fost foarte greu accesibile acele puncte ”, a decla