PARIS - Alegerile prezidentiale din Franta vor avea loc in mai putin de o luna, iar tema politicii externe a jucat un rol minor pina acum in campanie. Axarea pe crearea de locuri de munca si pe cresterea economica i-a permis lui Francois Hollande, candidatul din partea partidului socialist, sa avanseze fara a schita un program de politica externa. Acest fapt s-ar putea dovedi un dezavantaj pentru Hollande, mai ales daca presedintele francez Nicolas Sarkozy ar miza pe accentuarea rolului sau in consolidarea statutului international al Frantei.
Hollande este relativ necunoscut in afara Frantei, fiind chiar si pentru francezi oarecum enigmatic. Dupa ce a fost liderul Partidului Socialist intre 1997 si 2008, Hollande s-a retras pentru o perioada din politica, timp in care si-a slefuit ideile, a compus o noua echipa si a slabit peste 18 kilograme. Viziunea lui Hollande asupra societatii franceze, tendinta de a-l ataca pe Sarkozy, noua sa atitudine conviviala, toate acestea l-au facut candidatul evident pentru postura de candidat al Partidului Socialist dupa ce Dominique Strauss-Kahn a fost eliminat din cursa.
Hollande si campania haotica al lui Sarkozy
Dupa ce a castigat alegerile primare in noiembrie, Hollande s-a concentrat pe dorinta sa de a gasi o modalitate de crestere care sa nu presupuna masurile dure de austeritate, cum s-a intamplat in Grecia. In timp ce propunerile lui Hollande erau dezbatute pe larg in presa franceza, Sarkozy se vedea fortat sa-si anunte candidatura pe 15 februarie, cu o luna mai devreme decat planificase initial.
De atunci, campania lui Sarkozy a fost haotica, spre surprinderea multor analisti. A trecut de la dezvoltarea unor teme traditionale pentru socialisti, precum impunerea unor taxe mai mari pentru companiile cele mai importante si „fiscalizarea expatilor”, la discutarea unora ce tin de agenda drep