Din galeria cetăţenilor de onoare ai Constanţei fac parte Oleg Danovski şi Dănuţ Moisoiu, Jean Constantin şi Mircea Dobre.
Municipiul Constanţa se poate lăuda cu o galerie impresionantă de cetăţeni de onoare. De la sportivi de carieră la artişti plastici care au semnat şi încă semnează lucrări în faţa cărora nu putem decât să ne înclinăm. Oameni care au excelat în diferite domenii, care au dat noi dimensiuni sportului, picturii, artei. Sunt cei care şi-au închinat o bună parte din viaţă competiţiilor. Câştigătorii, învingătorii, medaliaţii. Sunt cei care şi-au dedicat viaţa pânzelor, uleiurilor, acuarelelor. Constanţa are în această galerie şi câteva scăpări. Figuri care fac notă discordantă cu celelalte personalităţi declarate cetăţeni de onoare. Oameni care n-au dat măsura excelenţei, care nu s-au remarcat prin ceva ieşit din comun.
Să facem, aşadar, o trecere în revistă a celor care, din 1995 până în 2004, (căci doar aceştia figurează într-o listă pe site-ul Primăriei Constanţa) au fost declaraţi cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa.
În septembrie 1995, Consiliul Local Municipal Constanţa i-a acordat titlul de cetăţean de onoare lui Oleg Danovski, celebrul coregraf care, din 1941 până în 1977, s-a dăruit baletului Operei Române şi care, de asemenea, a înfiinţat la Constanţa unul dintre cele mai apreciate ansambluri de balet din Europa.
Au urmat titluri de cetăţeni de onoare acordate unor sportivi care au făcut performanţă, nume grele în istoria sportului românesc: Leonard Doroftei, Francisc Vaştag, Emilia Ciosu, Gheorghe Hagi, Simona Amânar.
Un omagiu adus artei
În iunie 1996, consilierii locali votează pentru decernarea trofeului „Amfora" lui Radu Ciorei, „pentru merite deosebite în domeniul culturii". Ciorei este dirijorul principal al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski". De-a lungul carierei sal