Rechizitoriul prin care 167 de persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia în dosarul „pensiilor ilegale“ cuprinde detalii despre toate persoanele care au primit ani de zile sume mari de bani pe baza unor cărţi de muncă falsificate. Suma totală plătită beneficiarilor se ridică la 2,4 milioane de lei, din care 2,2 milioane de lei reprezintă banii achitaţi de Casa de Pensii Alba.
Constantin Petruse din comuna Arieşeni este un bătrân de aproape 70 de ani, care nu a avut carte de muncă niciodată. Cu toate acestea, a beneficiat timp de trei ani (2008 – 2011) de o sumă lunară cifrată la 1.051 de lei. La dosarul său au fost depuse o carte de muncă falsificată, potrivit căreia ar fi lucrat la Compania Naţională a Uraniului, în perioada 1985-2000 şi două adeverinţe false din care rezultă sporurile de care a beneficiat şi faptul că a lucrat în subteran, în grupa I de muncă. Pentru a putea primi pensie era nevoie de minim 15 ani pe cartea de muncă.
Bărbatul a recunoscut în faţa procurorilor că nu a lucrat niciodată în zonă radioactivă sau la o societate minieră. Mai mult a declarat că a fost sfătuit de Sabin Coasian, unul din liderii reţelei de falsificatori, să mintă. „I-am spus la Sabin că sunt chemat la Alba Iulia pentru a da declaraţie şi l-am întrebat ce trebuie să spun acolo. Mi-a cerut să spun că am lucrat la locul de muncă menţionat în dosarul de pensie şi totodată mi-a spus să declar că şi fratele meu a lucrat acolo. Mi-a predat un bilet şi mi-a spus să declar ce a scris el pe acel bilet că dacă nu va fi bai cu mine. Sabin mi-a cerut să învăţ pe dinafară acel text scris de el şi să dau o declaraţie în acest sens“, a afirmat bărbatul. Prin acest dosar fals, Casa de Pensii Alba a fost prejudiciată cu 42.000 de lei.
Iniţial, Constantin Petruse a declarat ce i-a cerut falsificatorul Coasian, dar, ulterior, a revenit şi a re