Soldaţii rebeli din Mali (vestul Africii), care au atacat miercuri palatul prezidenţial şi sediile televiziunii şi radioului de stat, susţin că tentativa lor de lovitură de stat a reuşit şi că preşedintele Amadou Toumani Toure a fost înlăturat de la putere, informează Al Jazeera.
Purtătorul de cuvânt al rebelilor, Amadou Konare, a declarat la postul public de televiziune din Mali că soldaţii au dizolvat instituţiile statului şi au suspendat constituţia. Autorii loviturii de stat susţin că fac parte din Comitetul Naţional pentru Restaurarea Democraţiei şi a Statului (CNRDR). Unul dintre rebeli a declarat Agenţiei France-Presse că soldaţii au arestat mai mulţi miniştri, între care şi pe cei de Interne şi Externe, mai scrie Al Jazeera. "CNRDR a decis să pună punct regimului incompetent al lui Amadou Toumani Toure", a declarat reprezentantul rebelilor.
Preşedintele nu se află printre oficialii arestaţi şi a reuşit să fugă. Potrivit declaraţiilor unui loialist al regimului, se află "într-un loc sigur" şi este "sănătos".
La scurt timp după ce au început focurile de armă ale soldaţilor, administraţia prezidenţială a declarat că "nu are loc nicio lovitură de stat în Mali". Este doar o rebeliune", ar fi spus preşedinţia, potrivit The Guardian.
În spatele acestei lovituri de stat se află nemulţumirea soldaţilor faţă de incapacitatea guvernului de a combate rebeliunea tuaregilor (populaţie nomadă) şi a grupărilor armate islamiste în nordul ţării, explică The Guardian. Aproximativ 200.000 de oameni au fost alungaţi din casele lor în nordul ţării, iar regimul preşedintelui Amadou Toumani Toure a pierdut pierdut controlul asupra jumătăţii de nord a ţării, susţin rebelii.
Franţa a reacţionat rapid la evenimentele din fosta sa colonie şi a cerut organizarea urgentă de alegeri. "Cerem reinstituirea ordinii constituţionale", a declarat ministrul fra