În fiecare an francezi de origine străină pleacă în zona afgano-pakistaneză spre a lua contact cu islamiţtii. Potrivit unor studii, în Franţa s-ar afla între 12.000 şi 15.000 de islamişti radicali dintr-un total de 3,5-4 milioane de musulmani.
Tinerii musulmani din suburbiile sărace ale marilor oraşe din Franţa pot fi seduşi de jihad, aşa cum s-a întâmplat cu presupusul ucigaş din Toulouse, care se proclamă „mujahedin" şi având legături cu Al-Qaida.
Originar din cartierul Izards, din Toulouse (sud-vest), Mohamed Merah, un tânăr francez în vârstă de 23 de ani de origine algeriană, a trecut de la delincvenţă la islamism radical după ce s-a alăturat unui grup de ideologie salafistă şi a călătorit în Afganistan şi Pakistan.
Acest tip de călătorii în Afganistan „erau destul de frecvente în anii '90" în euforia victoriei mujahedinilor afgani asupra fostei URSS, afirmă Samir Amghar, doctor în sociologie la Şcoala de Înalte Studii şi Ştiinţe Sociale (EHESS).
„Un anumit număr de persoane mergeau în Afganistan şi Pakistan pentru a se forma, dar de câţiva ani asistăm la un declin al jihadismului, din cauza presiunii foarte eficiente a serviciilor de securitate franceze şi europene", susţine expertul.
Ce-i mână în luptă
Colegul său Gilles Kepel, politolog şi specialist în islam, consideră totuşi că este „îngrijorător când salafiştii îşi impun regulile, de exemplu portul vălului integral, asupra celorlalţi musulmani".
„ Ţinta acestor fundamentalişti sunt persoane marginalizate", afirmă cercetătorul.
„Ei vor să le redea identitatea, puritatea spunându-le că ceea ce fac este să pună în aplicare o concepţie radicală a religiei", explică Gilles Kepel.
Ei se adresează „la modul general persoanelor din cartierele sărace dar nu neapărat claselor sărace. Există o proporţie puternică de persoane care aparţin