Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, susţine că europarlamentarul Monica Macovei este mentorul lui şi prima persoană pe care o sună atunci când trebuie să ia o decizie cu privire la poziţia sa faţă de reforma justiţiei din România.
”A fost un ministru al justiţiei aici, este un membru al Parlamentului European, dar cel mai important lucru pentru mine este că ea este mentorul meu. Atunci când vreau să-mi dau seama ce ar trebui să fac şi ce ar trebui să susţin în privinţa reformei legislative – pentru că integritatea sistemului juridic este importantă pentru noi -, când vreau să iau aceste decizii, când încerc să-mi dau seama ce ar trebui să spun, ca să vă pot ajuta să reuşiţi asta, prima persoană pe care o sun este Monica”, a declarat joi ambasadorul SUA. El a afirmat că, în opinia sa, Monica Macovei este ‘inima reformei sistemului juridic’ din România.
Mark Gitenstein a mai spus că imunitatea ar trebui să poată fi ridicată de CSM, dar şi de alte instituţii, pentru că altfel există riscul ca ridicarea imunităţii să capete o dimensiune politică. ‘Cred că problemele legate de imunitate, atât în România, cât şi în ţările din regiune, trebuie rezolvate cumva. Imunitatea ar trebui să poată fi ridicată de CSM, dar şi de alte instituţii, pentru că altfel riscaţi ca ridicarea imunităţii să capete o dimensiune politică.
Imunitatea este redusă în SUA, atât pentru judecători, cât şi pentru parlamentari. Imunitatea juridică este valabilă doar pentru cei care emit o opinie, iar pentru membrii Legislativului, în SUA, pentru membrii Parlamentului, pentru membrii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului din SUA, imunitatea se referă strict la opiniile exprimate la tribună. În România şi în Bulgaria a existat o controversă în legătură cu ridicarea imunităţii unui parlamentar şi iată că el a trecut graniţa acum. Monica (Monica Macovei – n.r.) mi-a explicat că