DEZVĂLUIRI . Profitorii preţurilor mici au de ce să se teamă: se renegociază contractele din energie.
Operaţiunea de renegociere a contractelor pentru energie ieftină, efectuată de Lucian Bode, noul ministru al Economiei, a fost ca un şoc electric pentru "băieţii deştepţi ai energiei". De o lună, aceştia nu au mai avut timp să numere banii şi încearcă, în fel şi chip, să pună stavilă acţiunilor ministrului.
Şocuri electrice
Surse apropiate negociatorilor ne-au confirmat că oficialii Ministerului Economiei au descoperit metoda prin care pot fi anulate contractele cu băieţii deştepţi. De săptămâna trecută se defăşoară negocieri extrem de dure cu baronii energiei, cărora li se cere să renunţe la o parte din chilipirurile de care au beneficiat, adică preţ mic, cantitate mare şi termene îndelungate.
"Dacă nu ajungem la rezultatul pe care îl urmărim, suntem dispuşi să mergem până la capăt. Rezilierea în condiţiile în care statul să nu piardă. A venit timpul ca statul să fie băiatul deştept din această ecuaţie", a declarat ministrul Bode. Surse din Ministerul Economiei ne-au confirmat că baronii energiei sunt în corzi. "Există mai multe proceduri juridice în discuţie. S-au găsit nişte breşe în legătură cu negocierea contractelor băieţilor deştepţi", ne-au mai spus sursele.
Cum s-au îmbogăţit "baronii" kilowaţilor
Mulţi privilegiaţi au obţinut contracte importante de energie ieftină (cea "hidro" are cel mai mic preţ, urmată de cea nucleară), printr-o inginerie foarte deşteaptă. Companiile de stat producătoare de energie au întocmit note de fundamentare în care se spunea că au probleme de finanţare, în situaţia în care aveau nevoie de mari sume de bani pentru retehnologizare şi alte investiţii.
Ca atare, pentru a accepta semnarea contractelor bilaterale, direct cu băieţii deştepţi, au cerut plata