Dacă în Europa criza datoriilor suverane se domoleşte, un nou motiv de îngrijorare pentru economia mondială începe să se extindă. Fondul Monetar Internaţional avertizează că preţul petrolului ar putea creşte cu 20-30% dacă Iranul, al patrulea mare producător de ţiţei la nivel mondial, întrerupe semnficativ livrările, iar liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a ameninţat că Iranul va ataca pentru a se apăra în faţa agresiunilor venite din partea SUA şi Israelului. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei, a pregătit 11 tancuri petroliere uriaşe pentru a fi trimise cu combustibil în SUA, ceea ce în ochii unora dintre analişti reprezintă un semn clar că jucătorii cu greutate de pe piaţă se pregătesc de ceva rău.
"O creştere neaşteptată şi brutală a preţurilor ar avea consecinţe serioase asupra economiei mondiale. Dacă, de exemplu, s-ar produce întreruperi majore ale exporturilor iraniene de petrol, preţurile cu siguranţă vor creşte, cel puţin pentru o perioadă de timp. Credem că avansul va fi de 20-30%", a declarat Christine Lagarde, şefa FMI. Astfel, preţul petrolului Brent, de referinţă pentru piaţa londoneză, ar putea urca la niveluri record de peste 160 de dolari pe baril, scrie The Telegraph.
După calculele Bank of America, costurile energiei ca pondere în PIB-ul global au ajuns deja la 9%, nivel care în trecut a declanşat recesiune la nivel mondial. Banca apreciază că o creştere susţinută a preţului Brentului peste 130 de dolari pe baril ar frâna creşterea economiilor occidentale.
Cât de important este Iranul pentru piaţa mondială a petrolului
Pentru a forţa Teheranul să renunţe la programul său nuclear, Uniunea Europeană a hotărât în urmă cu două luni să nu mai cumpere petrol iranian începând cu 1 iulie, decizia adăugându-se unui pachet mai mare, care include tăierea resurselor financiare, prin care p