Cinci exemplare din specia dispărută de aproape două secole din fauna pădurilor României au fost eliberate, ieri, într-o zonă sălbatică din judeţul Neamţ.
Evenimentul a atras la staţia de monitorizare Chitele, de lângă un canton silvic din comuna Crăcăoani, zeci de oameni, oficialităţi, elevi şi localnici curioşi. După doi-trei kilometri de drum asfaltat, maşina parcurge un traseu care trece prin satele Magazia şi Mitocu Balan. Uşor-uşor, se scurge semnalul de telefonie mobilă, rămân în urmă şi ultimele case, iar după încă 5 kilometri se vede o amenajare la marginea
pădurii.
Cinci exemplare de zimbru, transferate luna trecută din ţarcul de aclimatizare de la Vânători Neamţ, îşi rumegă liniştite fânul uscat din hrănitori, în aşteptarea momentului eliberării. Ca să-i atragă mai aproape de ţarc, unul dintre îngrijitori agită o pungă, precum un toreador în faţa taurului. „Cred că o să ne mai întâlnim cu ei. M-am ataşat cel mai mult de un mascul, cel mai tânăr dintre toţi şi care pare cel mai feroce. Le dădeam mâncare numai pe furiş: îi chemam într-o parte şi le dădeam mâncare în cealaltă parte", povesteşte Ion Mihuţ experienţa trăită în compania zimbrilor.
Click pentru mai multe imagini cu zimbrii eliberaţi
Chiar în libertate, animalele nu vor fi scăpate însă de sub atenţia specialiştilor. Cele cinci exemplare au în jurul gâtului câte un radiocolar (o zgardă) pe care sunt montate cipuri electronice de monitorizare a locului şi comportamentului animalelor.
Au ezitat să plece în libertate
La o oră după miezul zilei, porţile ţarcului s-au deschis, iar publicul a asistat într-o tăcere deplină la momentul eliberării zimbrilor. Stimulate de strigătele agenţilor, trei zimbri au ajuns destul de repede la poarta deschisă, dar s-au oprit, parcă din precauţie să păşească dincolo, în libertate.
„Exempl